B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2015 říjen

Pořizujeme si pejska aneb Manuál pro začínajícího pejskaře
Pořizujeme si pejska aneb Manuál pro začínajícího pejskaře

Pokud si chcete pořídit svého prvního pejska, měli byste znát a mít pár základních věcí, bez kterých se následně neobejdete. Se psem přichází velká zodpovědnost, avšak také mnohem větší zábava a každodenní radosti, bez kterých by si každý správný pejskař už nedokázal svůj život představit. Musíte si uvědomit, že vše pro psa sice pořídíte za určité finanční prostředky, avšak větší počáteční investice se vám bohatě vrátí v podobě spokojeného psa.

Několik otázek na začátek

Přestože už jste téměř rozhodnutí, že si domů pořídíte psího kamaráda, měli byste si odpovědět na několik otázek

  • Kolik prostoru pro psa mám? Pořídím si radši menšího, nebo většího psa?

  • Mám psa kde venčit?

  • Bude se mít o pejska kdo postarat, když odjedu na víkend pryč?

  • Mám dostatek podkladů, abych si mohl nastudovat psí problematiku?

  • Jsem připraven považovat psa za plnohodnotného člena rodiny a počítat s možnými nečekanými výdaji?

Pokud jste si ujasnili odpovědi na všechny tyto otázky, můžete přejít k samotnému výběru pejska.

Výběr pejska

O tom, jaké plemeno zvolit, má už většina zájemců o psa předem jasno. Taktéž jsou většinou rozhodnutí, zda si pořídí psa nebo fenu, protože již mají dávno vymyšlené jméno. Důležité je promyslet si, zda budete chtít pejska vychovávat od štěněte, nebo poskytnete domov třeba i dospělému opuštěnému psovi z útulku. V samotném útulku můžeme odejít také se štěnětem, avšak častější je v takovém případě návštěva specializovaného chovatele.

Jestli jste se ještě nerozhodli, které plemeno byste měli rádi doma, pak se zamyslete nad tím, jestli chcete mít psa jenom na mazlení nebo s ním budete třeba chodit běhat. Přestože i mops může být dobrým parťákem na běh, existuje hned několik plemen, která by byla v tomto případě vhodnější. Důležitá je také velikost psa, pokud žijete v malém bytě, je lepší se poohlédnout po menších plemenech, na zahradě naopak vyniknou psi velcí.

Co si pro pejska připravit

Ještě než si pejska pořídíte, měli byste si připravit potřeby pro psa , bez kterých se neobejdete. Základem na doma je psí pelíšek, misky na stravu, samotné krmivo, speciální psí hračky a šetrný psí šampon. Nezapomeňte koupit také obojek nebo postroj a vodítko, ideálně jedno obyčejné a jedno navíjecí.

Dokoupit pak můžete různé oblečky, náhubek, kleštičky na drápky a další potřeby. Pejska také vezměte k veterináři, aby jej prohlédl a případně vám doporučil vhodné očkování.

Dbejte na správnou výživu

Budete-li svého pejska krmit správnou a kvalitní stravou, bude se mu dařit po všech stránkách a zároveň mu prodloužíte život. Výběr krmiv je široký a každému psovi může vyhovovat něco jiného, je tak potřeba zkusit, co bude sedět právě tomu vašemu. Nezapomínejte však na řádnou kvalitu krmiva , věnujte tedy pozornost tomu, co se na obalu píše o složení. Ne vždy totiž vysoká cena znamená kvalitní složení.

Krmivo vybírejte podle věku a plemene psa, ohledně dávkování se řiďte návodem na krmivu. Obecně však do osmi týdnů věku krmte čtyřikrát až pětkrát za den a postupně tento počet snižujte. Půlročnímu štěněti postačí strava třikrát denně, od osmého měsíce věku není nutné krmit víc než dvakrát za den.

Pořizujete si koťátko? Přečtěte si, co vše budete potřebovat
Pořizujete si koťátko? Přečtěte si, co vše budete potřebovat

Přivést si domů roztomilé a hravé koťátko se neobejde bez řádných příprav. Musíte mu nachystat pohodlný pelíšek na spaní a odpočinek, pár kočičích hraček a především kvalitní krmivo pro koťata. Neopomeňte ani další příslušenství pro péči o kočky, jako je například toaleta, přepravka nebo průchozí dvířka.

Domácí příprava

Základem je přichystat kvalitní a pohodlný pelíšek, na který si bude kotě od začátku zvykat. Pelíšky můžou být stahovací, proutěné či plyšové. Právě plyšové přitom vynikají velmi měkkou a pohodlnou ložnou plochou, je možné je také vyprat. Pelíšky se prodávají v různých barvách, pro fajnšmekry lze pak pořídit třeba i domek ve tvaru sýra.

Abyste kočku mohli správně nakrmit, musíte jí nachystat misky na vodu a krmivo . Ať už pořídíte misky kovové, umělohmotné či keramické, vždy dbejte na to, aby byly dostatečně stabilní a kočce se z nich dobře jedlo.

Další důležitou potřebou pro kočičku , kterou nesmíte opomenout již na začátku, je toaleta. Prodává se jako otevřený či uzavřený umělohmotný box, který je jednoduchý na údržbu. Samotná podestýlka se pak skládá ze speciální dřevěné nebo kukuřičné směsi, minerálního bentonitu nebo stále populárnějšího silikátu.

Silikagelové stelivo (silikát) je přírodní, netoxické a neškodné pro životní prostředí. Díky vysoké absorpci vody dokáže toto stelivo absorbovat téměř stejné množství vlhkosti, jako samo váží, a zůstane přitom na dotek suché. Stelivo je bezprašné, pohlcuje pachy a zároveň ničí bakterie, které se ve stelivu tvoří.

Chcete-li předejít nepříjemnému poškození nábytku, pořiďte svémumazlíčkovi škrabadlo . Ta se vyrábí jak jednoduchá, tak jako součást různých domečků a skrýší. Samozřejmostí jsou také hračky pro kočky  různých tvarů a materiálů, které kočky tak milují.

Jakou stravu zvolit?

Vhodné krmivo vybírejte vždy podle stáří kočky. Nezáleží tedy, jestli dáte přednost granulím, konzervám či taštičkám pro kočky , pokud se bude jednat o vhodnou a kvalitní stravu.

Ideálním krmivem pro kočky do dvanácti měsíců věku je například krmivo Optimanova Cat Kitten Chicken & Rice . Vašemu koťátku poskytne vše, co potřebuje po svůj správný vývoj, ochrání imunitní systém a zároveň pomůže předejít možným srdečním poruchám. Zinek pomůže udržet zdravou a svěží kůži, mastné kyseliny zase přispívají k lesklé srsti. Prebiotika jsou zase prospěšná pro trávicí soustavu a pomáhají předcházet mnohým zažívacím obtížím.

Toto superprémiové krmivo navíc obsahuje vysoký podíl kuřecího masa (75 %), který kombinuje s optimálním množstvím proteinů a tuků. Vhodné je i pro kočky citlivé na některou z běžných složek potravy, neboť je hypoalergenní .

Nevíte čím krmit vaši kočku? Dbejte především na správné složení stravy
Nevíte čím krmit vaši kočku? Dbejte především na správné složení stravy

Vybrat správné krmení pro kočky není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Cena krmiva nemusí vždy odpovídat jeho kvalitě, a tak je nutné zaměřit se především na složení, které je uvedeno na obalu. Co má ale kvalitní krmivo pro kočku obsahovat? To vám poradíme v následujícím článku.

 

 

Základ žrádla pro kočku? Maso

Kočičí strava může být jednostranná, avšak vždy vyvážená a plnohodnotná. Pamatujte na to, že vaše kočka není vegetarián, a tak potřebuje především maso, obohacené o vitaminy, minerální látky a vlákninu. Kvalitní vláknina napomůže ke správnému trávení a kočička tak nebude trpět případnou zácpou.

Maso by však vždy mělo převládat nad podílem obilovin. Vaše kočka je výhradně masožravec, nemůžete ji tedy většinu času krmit obilím. Aby vaše kočka prospívala, mělo by být procentuální zastoupení masa v krmivu alespoň 30%.

Kvalitního krmiva s větším obsahem masa navíc kočka sní méně, protože i z menší porce získá dostatek výživy a energie na každodenní hraní, než by jí poskytlo levné krmení. Obiloviny totiž mají nízkou stravitelnost, kočička jich sní více a zároveň projdou jejím tělem téměř beze změny, což zapříčiní častější vynášení záchodků.

Nejenže tak můžete ušetřit na množství kupovaného steliva, ale zároveň i na výdajích u veterináře, protože u koček krmených především obilovinami byl prokázán častější výskyt různých onemocnění.

 

Správné složky kvalitního krmiva pro kočku

Správné krmivo se neskládá pouze z masa a vlákniny, ale může obsahovat další složky, které vaší kočce prospívají. Příkladem je extrakt z juky, který napomáhá proti nadýmání, dále pak kuřecí a lososí tuk, který má jako zdroj nenasycených kyselin Omega 3 a 6 blahodárné účinky na kůži a srst, přičemž zároveň posiluje imunitu.

V tuku jsou navíc obsaženy také frukto-oligosacharidy (FOS) a mannan-oligosacharidy (MOS) zlepšující střevní mikroflóru a podporující správnou funkci trávení.

 

Čemu se při správném krmení kočky vyhnout

Při výběru vhodné stravy pro vaši kočku je dobré vyhnout se takovým produktům, které ve svém složení uvádějí dva nejčastější alergeny, sóju a pšenici. Ať už se jedná o konzervy, kapsičky či granule, krmivo se správným složením kočku nejen vyživí, ale zároveň posune po zdravotní stránce.

Pokud však má vaše kočička diagnostikovanou alergii na některou z běžných složek krmiva, měli byste jí podávat hypoalergenní krmivo. Pozor si dejte také na sůl, která může způsobit vážné problémy s močovým ústrojím. Přebytečná jsou také různá ochucovadla a barviva, která zatěžují játra a ledviny.

 

Chcete-li se o správném krmivu pro vašeho čtyřnohého mazlíčka dozvědět více, podívejte se na stránku odborníků na zvířecí krmiva zde .

 

Jak vybrat správné hypoalergenní krmivo
Jak vybrat správné hypoalergenní krmivo

Alergie na některou ze složek stravy může vašemu zvířeti způsobit nadměrné línání, zvracení nebo průjem. Samotnými alergeny přitom můžou být i zdánlivě obyčejné složky stravy jako třeba obilniny, lepek či kukuřice. Alergii bohužel nelze vyléčit, výběrem vhodného krmiva pro alergickou kočku nebo psa však můžete příznaky utlumit a zároveň jim předcházet. Na co se zaměřit při výběru správného hypoalergenního krmiva se dozvíte v následujícím článku.

Alergeny, které dokáží vašim mazlíčkům znepříjemnit život

Vždy je potřeba nejdříve zjistit, co alergii u vašeho zvířete způsobuje a následně tuto složku z potravy úplně vyloučit.

Mezi nejčastější alergeny patří lepek. Ten může způsobit nepříjemné zažívací potíže, zvracení u psů nebo třeba průjem u koček. Lepek se nachází v obilovinách, ty jsou proto nahrazovány nejčastěji bramborami. Dalšími alergeny jsou třeba sója či kukuřice.

Hypoalergenní krmiva OPTIMAnova

Jestliže si nejste jistí, jaké krmivo pro svého alergického mazlíčka vybrat, vyzkoušejte krmiva značky OPTIMAnova. Jelikož si je výrobce vědom toho, že mnoho zvířat trpí různými potravinovými alergiemi a intolerancemi, vyvinuli své krmivo tak, aby žádný případný problém nevznikl.

Veškeré krmivo OPTIMAnova je hypoalergenní , neboť neobsahuje základní a nejčastější alergeny, jako je pšenice, kukuřice, sója a další obiloviny. Jako jediný zdroj škrobu využívá lehce stravitelnou rýži nebo brambory.

Strava je zároveň monoproteinová, obsahuje tedy pouze jeden zdroj živočišných proteinů. Kombinace různých živočišných proteinů v jednom produktu totiž výrazně komplikuje zvířecí zažívání a zhoršuje chuť krmiva.

Krmiva OPTIMAnova navíc obsahují i další prospěšné látky, jako třeba:

  • Probiotika – pomáhají s trávením

  • Omega 3 a 6 mastné nenasycené kyseliny – zlepšují imunitu a kvalitu srsti

  • Vápník a fosfor – jejich optimální poměr omezuje tvorbu zubního plaku

  • L-karnitin – spaluje tuky a udržuje svalovou hmotu

Správné složení krmiva dle rozsahu alergie

Krmiva je možné odstupňovat dle závažnosti a rozsahu alergie, kterou váš mazlíček trpí. Složení stravy dle zdroje živočišného proteinu a zdroje škrobu pro méně citlivé až velmi citlivé zažívání pak vypadá takto:

  1. Kuře a rýženebo losos a rýže

  2. Kuře a brambor (Grain FREE)

  3. Králík a brambornebo losos a brambor

Pokud vaše zvíře trpí jen lehkou intolerancí některého ze základních alergenů, pak zkuste zvolit krmiva OPTIMAnova Chicken&Rice , která se vyrábí jak pro mláďata, tak pro dospělá zvířata. Proč zvolit rýži? Jedná se o nejsnadněji stravitelnou obilovinu, která zvířeti poskytuje sacharidy s nejlepší absorpcí. Dále je bohatým zdrojem minerálů, jako je vápník, železo a fosfor. Zvířeti zároveň dodává vitamíny prospěšné pro jeho kůži, zrak a srst – niacin, thiamin, riboflavin a vitamín D.

Pro silnější alergiky vyberte krmivo OPTIMAnova Chicken&Potato , s vysokým obsahem kuřecího masa a brambor jako zdroje škrobu. Proč právě brambory? Brambory poskytnou vašemu mazlíčkovi snadněji stravitelnější sacharidy než obiloviny. Ze sacharidů přitom zvířata čerpají energii pro každý den. Brambory navíc podporují činnost slinivky břišní při trávení stravy, vylepšují chuť krmiva a disponují vysokou energetickou hodnotou.

Silní alergici by se měli zaměřit na krmiva obsahující králičí bílkovinu a brambory, tedy OPTIMAnova Rabbit&Potato . Toto krmivo v sobě zahrnuje všechny výhody brambor jako přírodního probiotika a lehce stravitelného králičího masa s nízkým obsahem cholesterolu a tuku. Králičí maso navíc obsahuje minerály jako je železo, zinek a hořčík.

Pro výběr správného hypoalergenního krmiva navštivte internetové stránkywww.optimanova.cz

Línání, lámající se drápky? Zamyslete se nad vhodnými doplňky stravy
Línání, lámající se drápky? Zamyslete se nad vhodnými doplňky stravy

Nejen lidé, ale také domácí mazlíčci trpí stále častěji na různé alergie, kožní problémy a další onemocnění, která jim i vám znepříjemňují každodenní život. Tyto problémy jsou však často způsobeny pouze nedostatkem potřebných vitamínů a minerálů, které je nutné průběžně doplňovat. Jaké doplňky stravy pro psy a kočky tak zvolit s ohledem na jejich potíže se dozvíte v následujícím článku.

Oleje pro psy i kočky

Nadměrné línání vašeho psa nebo kočky je nepříjemné jak pro samotné zvíře, tak pro váš nábytek a oblečení.

Velkým pomocníkem v oblasti péče o srst jsou především přírodní oleje, které se dle potřeby přidávají do stravy vašich mazlíčků. Obsahují totiž esenciální mastné kyseliny, které si organismus neumí sám vyrobit, a zároveň pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Mezi nejpoužívanější oleje pro psy a kočky patří lososový, lněný a pupalkový:

  • Lososový olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny Omega 3, vhodný na:

    • lámavost a línání srsti, řídkou a matnou srst, lupy, suchou kůži, poruchy imunitního systému, lámající se drápky

  • Lněný olej je ideální pro zlepšení fyzické zdatnosti a zdraví, vhodný pro:

    • silné kosti, šlachy a vazy; masáž otlaků a hrubé kůže; duševní zdraví

  • Pupalkový olej je známý svými regeneračními schopnostmi, vhodný na:

    • kožní onemocnění, ekzémy, matnou a lámavou srst, lupy, pomalé hojení ran a trávicí potíže

Kloubní výživa

Pokud má váš starý pes potíže s chůzí, nepřijde vám divné, že byste mu měli dopřát kloubní výživu. Ta má přitom blahodárné účinky na každého psa i kočku, je totiž žádoucím preventivním doplňkem stravy. Trvale by ji měli užívat především mazlíčci trpící onemocněním kloubů, vystavení vysoké zátěži, velcí psi a samozřejmě starší a obézní zvířata.


Probiotika

Jestliže se váš mazlíček potýká s trávicími potížemi, je možná na čase vyzkoušet probiotika pro psy nebo kočky. Probiotika pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru a jejich konzumace je vhodná jak pro zvířata v rekonvalescenci, tak pro ta s trávicími problémy či zdravá.

Zvýšený příjem probiotik zajistí minimální hladinu patogenních bakterií, které můžou způsobit infekční nebo virové onemocnění. Příznivý vliv probiotik pro psy a kočky je patrný také na krevním obrazu, imunitě a psychickém stavu vašeho zvířete.

Vitamíny a minerály? Pozor na množství

Pokud svého psa či kočku krmíte vyváženou stravou, tedy nejčastěji prémiovými a kvalitnějšími granulemi, dejte si pozor na přebytek vitamínů a minerálů.

Některé problémy vašeho mazlíčka totiž můžou být paradoxně způsobeny právě nadbytkem těchto látek. Jedná se například o dehydrataci, bolest kloubů či nechutenství.

Jestliže však krmíte pouze přirozenou stravou, pak je nutné vitamíny doplňovat, třeba pomocí zmíněných olejů.

Pro další informace o zdraví vašich čtyřnohých mazlíčků čtěte články v naší sekci Rady a Tipy zde .

Každý pes je unikát, potřebuje tak kvalitní krmivo na míru!
Každý pes je unikát, potřebuje tak kvalitní krmivo na míru!

Existuje pár základních pravidel, díky kterým poznáte, jestli doma vašeho pejska krmíte kvalitním krmivem, či nikoliv. Pokud však vaše krmivo obsahuje vysoký podíl masa, sacharidů a vitamínů, dbát byste měli také na vhodnost právě pro danou rasu. Jak správné krmivo právě pro vašeho mazlíčka poznat? Čtěte dále.

Jaké zvolit krmivo pro aktivního psa

Máte doma aktivního pejska, který má rád pohyb? Měli byste dbát především na vysoký příjem tuků a proteinů. Jsou však i další složky, které by kvalitní krmivo pro aktivního pejska mělo obsahovat, jsou to především:

  • Taurin , který dokáže stimulovat srdeční kontrakce.

  • Karnitin , který napomáhá správnému spalování tuků.

  • Prebiotika , která napomáhají správnému trávení.

  • Aminokyseliny , které napomáhají správné tvorbě svalové bílkoviny.

Speciální péče pro dospělé psy malých plemen

Máte doma yorkshira, bišonka, nebo jezevčíka? Pak byste měli při výběru krmiva zpozornit především při následujících složkách:

  • Prebiotika , napomáhají správnému trávení.

  • Díky vysokému podílu masa bude pro vašeho čtyřnohého mazlíčka krmivo nejen chutné, ale také výživné.

  • Zinek zase napomáhá regeneraci stárnoucí kůže.

Jak vybrat krmivo pro pejska s citlivým trávením

Pokud doma máte pejska, pro kterého je i běžné krmivo těžce stravitelné, sáhněte například po superprémiovém krmivu Optima Nova, které obsahuje vysoký podíl králičího masa. Toto krmivo je pro pejska lehko stravitelné, má nízký obsah kalorií, cholesterolu a tuků a navíc obsahuje minerály jako železo, hořčík, či zinek.

Chcete se o výběru kvalitního krmiva dozvědět více? Vše naleznete zde! Mimo jiné jak pejskovi zlepšovat mobilitu , čím krmit dospělé psy velkých plemen , nebo jakou zvolit výživu pro psy s nadváhou.

Správná výživa vašeho mazlíčka v několika krocích
Správná výživa vašeho mazlíčka v několika krocích

Máte doma kočičku nebo pejska a nevíte si rady se správným krmením? Pak jsme právě pro vás připravili návod, který vám pomůže zvolit ideální výživu pro vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Výživa psa a kočky – čím začít

Ještě před tím, než svému zvířeti pořídíte krmivo, měli byste si ujasnit následující body.

  • Můj pes je:

    • štěně, dospělý, senior

    • malé, střední, velké plemeno

    • obézní málo aktivní nebo velmi aktivní

  • Moje kočka je:

    • kotě, dospělá, starší

    • obézní, kastrovaná

    • domácí, venkovní

Správná výživa pro mládě, dospělé či starší zvíře je totiž odlišná. U psů se navíc rozlišuje strava pro malá a velká plemena. Jakmile víte, pro koho výživu vybíráte, můžete se rozhodnout, jaké složení zvolíte.

 

Granule, konzervy a BARF

Nejčastější volbou stravy jsou granule pro psy či kočky. Můžete pořídit speciální granule pro štěňata, starší kočky s horším trávením, obézní psy či domácí kočky. Nabídka je široká a vždy po chvíli hledání najdete přesně ty, které odpovídají potřebám vašeho mazlíčka. Granule zároveň obsahují všechny živiny, které zvířata potřebují pro své každodenní aktivity.

Konzervy povětšinou slouží ke zpestření jídelníčku, při jejich výběru přitom platí jednoduché pravidlo – čím více masa, tím lépe. Jejich nevýhodou je, že některé živiny jsou při konzervaci (vaření) poškozeny a nemohou tak být tělem plně využity.

Stále populárnější především mezi chovateli psů je krmení syrovým masem, takzvaný BARF. Pokud se však pro tento způsob rozhodnete, počítejte s nutností dodávání potřebných živin prostřednictvím doplňků stravy. Nebezpečí syrového masa navíc tkví v tom, že mohlo být kontaminováno bakteriálními a virovými chorobami, případně parazity, ty je ale možné zničit pomocí hlubokého zamrazení. To ale není úplně ideální.

Konzervy povětšinou slouží ke zpestření jídelníčku, při jejich výběru přitom platí jednoduché pravidlo – čím více masa, tím lépe. Jejich nevýhodou je, že některé živiny jsou při konzervaci (vaření) poškozeny a nemohou tak být tělem plně využity.

Stále populárnější především mezi chovateli psů je krmení syrovým masem, takzvaný BARF. Pokud se však pro tento způsob rozhodnete, počítejte s nutností dodávání potřebných živin prostřednictvím doplňků stravy. Nebezpečí syrového masa navíc tkví v tom, že mohlo být kontaminováno bakteriálními a virovými chorobami, případně parazity, ty je ale možné zničit pomocí hlubokého zamrazení. To ale není úplně ideální.

Mléko pro kočky? Raději ne

Možná máte v hlavě zafixováno, že kočky mají rády mléko. Miska plná mléka však pro vaši kočku bude zřejmě znamenat jediné, a sice chronický průjem. Dospělé kočky totiž nedokáží laktózu obsaženou v mléku trávit. Koťata si s laktózou ještě dokáží poradit, avšak je lepší jim pořídit speciální přikrmovací sušené mléko.

Pozor na alergie

Jestliže se u vašeho zvířete projeví přecitlivělost na nějakou z běžných složek stravy, je nutné ji z jídelníčku úplně odstranit. Vhodnou volbou jsou pak granule bez obilovin pro kočky či psy nebo hypoalergenní krmivo.

Nezapomeňte na doplňky stravy

Doplňky stravy ve formě různých vitamínů, minerálů nebo olejů jsou vhodné obzvláště, pokud vaši kočku nebo psa nekrmíte superprémiovým nebo holistickým krmivem. Tato krmiva totiž již obsahují všechny potřebné látky pro správný rozvoj zvířete a nadbytek vitamínů by vašemu mazlíčkovi mohl způsobit nepříjemné problémy.

Pro výběr vhodné výživy navštivte náš web. (https://www.optimanova.eu/cz)

ARGANDA DEL REY - RODINNÁ TRADICE VÝROBY KRMIV
ARGANDA DEL REY - RODINNÁ TRADICE VÝROBY KRMIV

Rodinnou společnost Visán , výrobce krmiv pro domácí zvířata, založil roku 1928 Vincente Sancho. V roce 2011 otevřel jeho vnuk Javier Sancho nový výrobní závod s nejmodernější technologií výroby v Evropě. Továrna se nachází nedaleko Madridu. Za dobu své působnosti se stala značka Visán synonymem kvality a výjimečnosti. Protože Visán naslouchá svým zákazníkům, vyvinul a uvedl před nedávnem na trh nový koncep výživy –OPTIMAnova. Za tímto krokem však následuje další a tak se v letošním roce dočkáme rozšíření řady o žádané novinky.

Věříme, že jste se za uplynulý rok s novou řadou superprémiových krmiv OPTIMAnova již setkali. Pokud se tak nestalo, dovolte nám ji představit.

Nová superprémiová řada OPTIMAnova byla vytvořena tak, aby splňovala ty nejpřísnější kriteria moderního a kvalitního krmiva pro vitální život.

K výrobě špičkového krmiva je však zapotřebí propojit různé faktory. Firma Visán má přístup ke všem z nich:

  • Základním kamenem jsou kvalitní suroviny – společnost Visán používá suroviny od dodavatelů vybraných z těch nejlepších certifikovaných, dodávajících potraviny pro lidskou spotřebu. Žádná z používaných surovin neobsahuje geneticky modifikované organismy, tím pomáhá zachovávat přirozený řád a jelikož připrava probíhá přírodním procesem, jedná se o holistické ingredience.

  • Špičková výrobní technologie využívá unikátní vstřikovací systém čerstvého masa FMIS. Tento systém přidává při výrobě do směsi pouze čerstvé maso, které nebylo nikdy zmrazeno. Díky této technologii může být použito až 50% čerstvých surovin. Na rozdíl od krmiv využívajících masové moučky, které jsou dvakrát tepelně úpravovány - při zpracování masa na masovou moučku a při samotné výrobě krmiva, prochází čerstvé maso v krmivech OPTIMAnova pouze jedním tepelným zpracováním. To znamená, že díky FMIS dostává Váš pes nebo kočka v každé granuli více chuti, vitamínů z masa, tuky s nižším okysličením a méně denaturované znehodnocené bílkoviny než u krmiv, ve kterých nebyla použita tato jedinečná technologie. Takto špičkově vyrobené granule jsou navíc sušeny při nízkých teplotách, aby bylo zabráněno znehodnocení živin, které jsou citlivé na vysoké teploty.

  • Laboratorní ověření a testy jsou prováděné nejen během výroby, ale i na vstupních surovinách ještě před jejich přijetím do továrny. Tímto krokem společnost Visán neustále zajišťuje perfektní a stálou kvalitu surovin i výsledných produktů.

  • Rozdíl – přizpůsobení nutričních hodnot dle velikosti, věku a specifických potřeb každého jedince ještě podtržené použitím přírodních dochucovadel vyvinutých přímo ve společnosti Visán, díky kterým má krmivo jedinečnou a lákavou chuť. Navíc lze použitím takto vyrobených dochucovadel dosáhnout opravdu monoproteinové diety a tedy hypoalergenního krmiva – krmivo obsahuje pouze jediný zdroj živočišných proteinů (kuře, králík nebo losos) což umožňuje snadnější stravitelnost a zároveň předchází potravinovým alergiím a intolerancím. Omezené množství sacharidů v krmivu, mezi 15% - 20%, je dostatečné a přiměřené pro správnou výživu koček a psů.

S ohledem na stoupající počet zvířat postižených potravinovými alergiemi a intolerancemi společnost Visán zařadila do své řady nejen princip monoproteinové diety, ale navíc připravila naprosto bez obilné, tedy GRAIN FREE produkty, kde jsou jako zdroj sacharidu použity brambory.

Již brzy se rozroste stávající řada o nové grain free výrobky nejen u psů, ale i u koček.

Pro více informací kontaktujte výhradního distributora JUKO petfood s.r.o., nebo navštivte stránky www.optimanova.cz www.juko-krmiva.cz

 

Je vhodná změna granulí u psa?
Je vhodná změna granulí u psa?

Pokud jste majitel psa, určitě už jste alespoň jednou stáli před rozhodnutím, zda změnit vašemu čtyřnohému mazlíčkovi granule. V následujícím článku vám poradíme, kdy je to vhodnou volbou, a kdy naopak ne.

Je změna stravy ku prospěchu?

V mnohých odborných periodikách se můžete dočíst, že časté střídání značek granulí u psa je nešvarem, který negativně ovlivní střevní mikroflóru zvířete. Existuje však mnoho dobrých důvodu proč psí stravu obměňovat. Psi jsou od přírody uzpůsobeni ke konzumaci všemožných druhů potravin, z nichž se snaží získávat kvalitní látky pro jejich vývoj a zdravotní stav.

Pokud navíc máte pocit, že granule, které váš mazlíček doposud jedl, nepatří k nejlepším, nebojte se je změnit. Přechodem k lepším granulím lze jedině získat.

Jak poznat kvalitní granule?

Při výběru vhodné značky se nespoléhejte jen na reklamu. I podprůměrné krmivo, které svým složením pejskovi neprospívá, může mít úžasnou reklamu. Bohužel mnoho lidí pak žije v přesvědčení, že svému mazlíčkovi dopřává to nejlepší.

Sledovat byste tak především měli složení krmiva, ve kterém pro zdraví vývoj kloubů nesmí chybět chondroitin a glukosamin, pro správný chod střev L-glutamin, či taurin pro stimulování srdíčka. Tyto a další potřebné složky pro správnou výživu vašeho čtyřnohého mazlíčka obsahuje například toto krmivo.

Na nové granule přecházejte postupně

Existují různé rady a tipy, jak psa naučit na nové granule. Každý pejsek má však svou hlavu, není tak jednoduché „utrefit“ ten správný. V následujících bodech vám však přinášíme ty nejpoužívanější metody:

  • Převádějte psa na nové krmivo postupně. Smíchejte staré granule s těmi, na které chcete pejska naučit. Nejprve dvě třetiny původního krmiva a třetinu nového, druhý den polovina nového a třetí den dáte původního už jen třetinu. Nebude to pro něj takový šok.

  • Trucovitého pejska, který granule nechce jíst, nechte den až dva vyhladovět. Pakliže se jeho konzumace obejde bez gastroenterologických potíží, máte vyhráno.

Přechod na novou stravu pejskovi může trvat až dva týdny. Pamatujte však, že pokud se  naučíte číst etikety a vyberete správné granule s kvalitním obsahem surovin a velkým podílem masa, není se čeho bát. Pokud se chcete o správném krmivu pro pejska dozvědět více, klikněte zde!

/seznamapi/postdata