B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2015 prosinec

Můžeme vybrat levné a zároveň kvalitní psí granule?
Můžeme vybrat levné a zároveň kvalitní psí granule?

Tuto otázku si klade nejeden chovatel. Je opravdu možné pořídit psovi levné granule, které by byly zároveň kvalitní? To, že pořídit levný produkt plný obilí, které pejskovi nebude dělat dobře, je jednoduché, ví téměř každý. Jak je to tedy s poměrem kvalita cena u psích granulí se dočtete v našem článku.

Cena, kvalita… složení!

Přestože je v hlavním hledáčku chovatele cena v poměru ke kvalitě, je potřeba se zaměřit na to, co si pod kvalitou vlastně máme představit. Jak odlišíme kvalitní granule od těch méně kvalitních, případně nepřípustných?

Důležitým ukazatelem by pro nás vždy mělo být složení. To můžeme vyčíst buď na obalu, nebo třeba v informacích o produktu na internetových stránkách. Pokud je složení zavádějící, stručné nebo naprosto chybí, pak bychom od takového produktu ihned měli dát ruce pryč.

Jak by takové složení kvalitních psích granulí mělo vypadat, jsme se zeptali odborníka s dlouholetou praxí v oboru, pana Erika Újezdského, jednatele společnosti JUKO petfood s.r.o.

„Dobré krmivo by mělo být vyrobeno především z kvalitních živočišných bílkovin, tedy z masa, z lehce stravitelných sacharidů jako jsou brambory nebo třeba rýže, a prospěšných tuků, například kuřecího nebo rybího. Samozřejmostí je nulová tolerance škodlivých chemických látek, vše musí být konzervováno pouze přírodně,“ vysvětluje Újezdský.

Jsou levnější granule opravdu výhodnější?

Na první pohled mluví čísla jasně. Za kilo jedněch granulí zaplatím o sto korun méně, než za stejné množství jiných granulí. V čem je rozdíl? Ve složení. Zatímco levnější granule jsou plné obilí a o maso pravděpodobně jen zavadily, druhé mají 70 % zastoupení masa.

Co to pro naši peněženku ve skutečnosti znamená? Granulí, které se z valné většiny skládají z obilí, sní pejsek mnohem více, než těch, které obsahují to, co mají. Levnější balení nám tak může vydržet i o týden kratší dobu, než to sice o trochu dražší, ale kvalitnější.

V konečném srovnání tak hrozí, že se nám častější nákup levnějších granulí může velmi prodražit. Vždy si proto spočítejte, kolik za granule reálně zaplatíte vzhledem k jejich spotřebě.

Sháníte cenově výhodné a zároveň kvalitní granule? Podívejte se na náš web zde.

Vhodné krmivo pro kastrovanou kočku
Vhodné krmivo pro kastrovanou kočku

Kastrací Vaší kočky jí můžete prodloužit život. Tento drobný chirurgický zákrok totiž dokáže snížit riziko mnoha závažných onemocnění, kterými kočky trpí. Aby se Vašemu čtyřnohému mazlíčkovi opravdu dařilo lépe, musíte faktu, že je vykastrován, přizpůsobit také krmivo. Nevíte jak na to? Poradíme Vám.

Proč kastrace

Pod často záhadným pojmem kastrace se skrývá bezpečné odstranění zárodečných žláz. U samic se tímto zákrokem předchází nejen zabřeznutí kočky, ale také třeba rakovině a zánětům pohlavního ústrojí a mléčných žláz. Časté porody, až třikrát do roka, kočku znatelně vysilují.

Kastrace má přitom vliv i na pohodu zvířete. I kočka chovaná v bytě totiž pravidelně prožívá říje a ty po čase můžou vést k nespokojenosti a nervozitě. Po zákroku tyto nedostatky vymizí, kočka bude vyrovnanější a šťastnější.

Změna krmiva po kastraci

Po kastraci kočky byste měli uvažovat o změně krmiva. Proč? Důvodů je vícero. Kvůli jiným nárokům na složení krmiva jsou kastrované kočky až třikrát náchylnější k rozvoji obezity oproti těm nekastrovaným.

Stoupá také riziko onemocnění cukrovkou kvůli přebytku nevyužitého cukru v potravě. Objevují se i urologické potíže. Kočky jsou po kastraci většinou méně aktivní, a tak mají nižší energetické nároky. Potřebují přibližně o 25 až 30 % kalorií méně než obvykle.

Ideální strava pro kastrované kočky

Většina koček si snadněji udrží svou optimální váhu v případě krmení stravou s nižším energetickým přídělem a vyšším obsahem vlákniny. Tato nízkoenergetická krmiva pro kočky jsou označována nejčastěji jako light. Díky obsahu L-karnitinu pomáhá kočce lépe metabolizovat tuky a produkovat více energie aniž by přitom docházelo k poškození svalové hmoty.

Ideální jsou pak krmiva určená přímo pro sterilizované nebo kastrované kočky. Kočičky totiž po kastraci mívají i větší apetit, což ve spojení s větší lenivostí představuje riziko nadváhy.

Výhoda krmiva pro kastrované kočky spočívá ve správném množství kalorií, které odpovídá jejich každodenní aktivitě. Toto množství přitom není nikdy překročeno, a tak nedochází k riziku nadváhy.

Pokud navíc zvolíte hypoalergenní krmivo, jako je například Optimanova Cat Sterilised Chicken & Rice , nemusíte si dělat starosti ani s případnými trávicími potížemi způsobenými alergií na některou ze složek potravy.

Chcete se o péči o kočky dozvědět více? Čtěte naše rady a tipy!

Jak vybrat krmivo pro malá psí plemena
Jak vybrat krmivo pro malá psí plemena

Říkáte si, že je jedno, jestli je Váš pes malý nebo velký, vždycky byste ho krmili tím stejným? Pak si přečtěte následující článek, který se zaměřuje na specifika krmiv pro malá plemena. Ta jsou totiž speciálně upravena právě pro potřeby malých psů.

Rozdíl v krmivu pro malého a velkého psa

Proč musí mít malý pes jinou stravu než ten velký? Důvodem jsou především rozdílné úrovně metabolismu a předpokládaný růst. Malá plemena nejčastěji rostou a dospívají rychleji, u velkých je přes počáteční rychlý růst dospívání a nabírání enormní váhy pomalejší.

Musíme si také uvědomit, že rozdíl ve váze dospělého velkého a malého psa může být někdy až pětinásobný. To vyžaduje jinou dávku příjmu minerálů, energie a dalších důležitých živin. Kompletní neboli holistické krmivo všechny tyto nároky pokryje a není tak u malých plemen potřeba ničím dokrmovat.

Aktivní malá plemena

Při výběru krmiva je vhodné rozlišovat ještě mezi aktivními a klidnými plemeny. Pokud je Váš pejsek aktivní, pak potřebuje mnohem více energie, než ten klidný. Kromě energie je vysoce zatíženému organismu potřeba dodávat také dostatečné množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.

Nezbytným aspektem krmiv pro aktivní psy je i větší množství proteinů, tuků a antioxidantů k posílení imunity. Vše musí být navíc lehce stravitelné, aby se tělo zbytečně nezatěžovalo složitým trávením živin.

Zvolit můžete i krmivo vhodné pro všechny aktivní psy, důležitým aspektem je však upravení dávky dle velikosti a speciálních potřeb Vašeho psa. Vhodným krmivem je hypoalergenní a  holistické krmivo pro psy značky Optimanova Adult Active Chicken & Rice.

Klidná malá plemena

Jak vyplývá z předcházejícího textu, klidná malá plemena nepotřebují oproti těm aktivním tolik energie, tuků a proteinů. Optimální váhu pomůže zajistit speciální složení krmiva, které je navíc přizpůsobené i malé čelisti Vašeho psa – granule jsou tedy poměrově menší než ty klasické.

Superprémiové krmivo pro dospělé psy malých plemen od 10. měsíce věku nabízí značka Optimanova v podobě granulí Adult Mini Chicken & Rice. To pomůže pejskovi udržet optimální váhu díky vhodným hodnotám kalorií a proteinů, které jsou speciálně upraveny pro potřeby běžných malých plemen.

Optimanova ale myslí také na pejsky s citlivějším zažíváním nebo alergií, pro ně je pak vhodná varianta s králičím masem a bramborem – Adult Mini Rabit & Potato , nebo losos a brambor – Adult Mini Salmon & Potato. V případě, že má Váš pejsek větší apetit, než aktivní pohyb, hrozící obezitě jednoduše předejdete snížením podávané dávky krmiva.

Jak správně pečovat o psa?
Jak správně pečovat o psa?

Péče o psa pro některé chovatele začíná plnou miskou a končí venčením. Přestože by toho pro své čtyřnohé mazlíčky měli dělat víc, i v těchto činnostech se často dopouští velkých chyb. Správně pečovat o psa není jednoduché ani samozřejmé, proto jsme pro Vás připravili několik základních rad.

Venčení je radost

Představte si, že byste každý den čekali i několik hodin, než někdo přijde domů, abyste nebyli pořád sami. Ta radost, když se páníček vrátí domů z práce, je v chování psa naprosto čitelná. Přestože měl doma hračky a nachystané jídlo, pes je prostě zvíře společenské, a tak preferuje lidskou blízkost.

Na to by měl myslet každý chovatel, když na tři minuty znechuceně vyjde před dům a zuřivě gestikuluje na psa, aby se už konečně vyvenčil a mohli jít dovnitř. Každý pes si ale zaslouží aspoň krátkou procházku, pokud nemá problémy s pohybem. I taková maličkost, jako správné venčení totiž může udělat Vašeho psího mazlíčka šťastným.

Psí krmivo pod drobnohledem

Pokud chcete svému pejskovi dopřát dlouhé zdraví, neměli byste podceňovat především kvalitní stravu. Opět platí klasické pravidlo – vysoká cena a líbivý obal nezaručují kvalitu. Vždy si proto podrobně prostudujte složení daného výrobku.

Jak by ideální složení mělo vypadat? „Opravdu dobré krmivo by mělo být vyrobeno především z kvalitních živočišných bílkovin (z masa), z lehce stravitelných sacharidů (rýže, brambory apod.), z prospěšných tuků (kuřecí, rybí) a bez obsahu škodlivých chemických látek, tedy konzervováno pouze přírodně,“ konstatuje Erik Újezdský, jednatel společnosti JUKO petfood s.r.o.

Pečujte nejen o psí srst

První částí těla, na které zpozorujeme špatné zdraví fyzické i psychické, je srst. Nadměrné vypadávání srsti doprovázené její hrubostí a chybějícím leskem můžeme řešit pomocí doplňků stravy a změnou krmiva. Pokud chcete psovi poskytnout opravdu dobrou péči, nesmíte zapomenout ani na čištění ospalků z očí, běžného mazu z uší, nečistot ze zubů a zastřihování drápků. Váš pejsek totiž potřebuje stejný servis, jako Vy.

Více rad a tipů jak pečovat o psa najdete zde.

l

Jak správně pečovat o kočku?
Jak správně pečovat o kočku?

Péče o kočku? Spousta chovatelů si myslí, že si prostě pořídí domů kočičku a ono to celé tak nějak vyplyne. Někteří lidé jsou opravdu přirozenými talenty a v péči o kočku se sami najdou, jiní však stále opakují základní chyby, které neprospívají ani jim, ani samotným kočkám. Jakým směrem byste se při správné péči měli vydat, Vám poradíme v následujícím článku.

Kočka a mléko? Raději ne

V pohádkách a vyprávěních jsme vždy slýchali, že pokud byla kočička hladová, dostala vždy misku plnou mléka. Kravské mléko přitom obsahuje laktózu, kterou kočička není schopná strávit. Důsledek? Průjem, poruchy správného trávení a v horších případech i imunity.

Přestože je pro kočky kravské mléko naprosto nevyhovující, někteří chovatelé stále opakují tu stejnou chybu a mléko jim dopřávají. Na trhu je přitom obrovské množství krmiva pro kočky v různých formách. Můžete tak vyzkoušet třeba kapsičky, konzervy nebo granule. Ideálně zkuste kočce podávat více druhů stravy, ať má pestřejší jídelníček.

Vysoká cena nerovná se kvalita

Správná strava je základem každé péče o domácího mazlíčka. Vybrat vhodné krmivo ale není vůbec jednoduché. „Lidé si často myslí, že když své kočce pořídí ty nejdražší granule, které v obchodě uvidí, tak mají vyhráno. Není tomu tak. Při nákupu by neměli dbát na cenu, ale především na samotné složení daných granulí,“ vysvětluje Erik Újezdský, jednatel společnosti JUKO petfood s.r.o.

Jak by tedy podle něj správné složení mělo vypadat? „To se odvíjí dle potřeb daného zvířete. Obecně jsou však kočky i psi především masožravci, je proto vhodné, aby krmivo obsahovalo vysoký podíl kvalitního masa.“

Věnujte se kočce, i když o to zdánlivě nestojí

Pokud své kočce dopřejete kvalitní stravu, máte už více jak z poloviny vyhráno. Zbytek pokryje útulný domov, doplňky stravy a věnování dostatečné pozornosti.

Přestože se totiž může zdát, že kočka o Vaši pozornost často nestojí jindy, než když spíte, vždy byste měli být připraveni svou kočku zabavit nějakou zábavnou aktivitou. Pokud většinu dne netrávíte doma, pořiďte kočce různá škrabadla a hračky, aby se sama dokázala zabavit. Jinak hrozí velké nebezpečí, že si pohraje třeba s Vašimi květináči.

Ačkoli podáváte kočce doplňky stravy především tehdy, když s ní není něco v pořádku, vitamíny a minerály, které obsahují, možná chybí Vaší kočce běžně. Je poroto dobré zamyslet se, zda Vašemu mazlíčkovi nepodávat některé složky pravidelně. Zde však platí pravidlo, že radši méně, než příliš. Nadbytek vitamínů kočičce neprospívá stejně, jako jejich nedostatek.

Další tipy a rady pro chovatele koček najdete zde.

Jak vybrat nejkvalitnější granule? Ptáme se odborníka
Jak vybrat nejkvalitnější granule? Ptáme se odborníka

Na trhu je spousta granulí různých cenových kategorií, což některým chovatelům může při výběru způsobovat vrásky na čele. Pokud se i vy ztrácíte v nabídkách granulí pro vašeho psího nebo kočičího mazlíčka, pak jste tady správně. Na všechny důležité otázky, nad kterými jste si doposud lámali hlavu, jsme se zeptali odborníka – pana Erika Újezdského, jednatele společnosti JUKO petfood s.r.o.

Na co by se měl každý chovatel psa či kočky při výběru granulí zaměřit?

Určitě by neměla být hlavním rozhodovacím kritériem cena ani lákavé a skvěle graficky zpracované obaly. Chovatel by se měl především zaměřit na vhodné surovinové složení krmiva. Jednoduše se zajímat co je uvnitř pytle.

Je vyšší cena vždy zárukou kvality?

Ne vždy to tak musí být. Na našem trhu se vyskytuje neuvěřitelné množství různých značek. Všechny samozřejmě tvrdí, že jsou tou nejlepší stravou pro vašeho psa či kočku. U mnohých z nich však polovinu ceny tvoří marketing, třetinu umělá dochucovadla, chemické stabilizátory a konzervanty. Zbytek ceny jsou pak obiloviny a nějaká levná masová moučka.

Jak by tedy mělo kvalitní složení vypadat?

Opravdu dobré krmivo by mělo být vyrobeno z kvalitních živočišných bílkovin (z masa), z lehce stravitelných sacharidů (rýže, brambory, atd.), prospěšných tuků (kuřecí, rybí) a bez obsahu škodlivých chemických látek (konzervováno pouze přírodně).

Jaké nejčastější chyby se chovatelé při výběru granulí dopouštějí?

Nejčastější je asi ta, kdy úplně podlehnou televizní reklamě a koupí produkt, aniž by věděli z čeho je vlastně vyroben. Pak nasypou psovi nebo kočce do misky krásně barevné granulky plné chemie a soli. Například vysoký obsah soli zvýší chutnost granulí, ale vysloveně ničí ledviny.

Další velmi častou chybou je, že si vyberou krmivo podle lákavých malůvek na přední straně obalů a nepřečtou si na zadní straně pytle složení, ve kterém by výrobce dle zákona lhát neměl. Umět správně přečíst složení a rozpoznat co se pod kterým výrazem vlastně skrývá, však není úplně jednoduché.

Jak má tedy chovatel složení číst?

Je důležité mít na paměti, že složení musí být napsáno vždy SESTUPNĚ. To znamená, že na prvním místě musí být ta surovina, které je v krmivu nejvíce a na posledním ta, které je nejméně.

Dále je dobré vědět, že stále existuje spousta výrazů pro méně či více kvalitní masové nebo masokostní moučky. Například pokud je ve složení na obalu suchého krmiva napsáno: „Maso“, nebo „Maso a vedlejší produkty živočišného původu“, nebo „Maso (min. 4% drůbeží)“ skrývá se pod tím vždy jen jedno – masová moučka, u které nevíme, z jakého zvířete byla vlastně vyrobena. Lepším příkladem je: „Drůbeží maso“ – znamená drůbeží moučka (z jakékoli drůbeže) nebo „Ryba“ – znamená rybí moučka (jakákoli ryba, nejčastěji mix).

Kvalitnější krmivo by mělo být vyrobeno z jednodruhové masové moučky. To většinou výrobce píše ve složení takto: „Drůbeží maso 30%, losos 20%, atd…“. Pro výrobu špičkového krmiva se dnes používá i čerstvé maso. Pokud je v krmivu obsaženo, může výrobce ve složení uvádět například: „Čerstvé kuře 30%, čerstvý losos 20%, atd…“ Toto je však jen malá ukázka toho, na co by si měl člověk dávat pozor při výběru vhodného krmiva.

Kolik procent masa by měly kvalitní granule obsahovat?

Měla by to být alespoň polovina z celkového obsahu všech ingrediencí. Nedá se ovšem jednoznačně a přesně říci, že X% je málo a Y% je už moc. Krmivo musí být v první řadě dobře vyvážené a lehce stravitelné. Není to tedy jen o kvantitě, ale hlavně o kvalitě všech použitých vstupních surovin.

Jaké složení granulí je pro zažívání nejstravitelnější?

Jednoznačně jsou to krmiva, která obsahují jen jeden zdroj živočišných bílkovin, neboli mono proteinová dieta. Použití více druhů masa v jednom produktu zhoršuje stravitelnost. Například losos nebo králík jsou velmi lehce stravitelným živočišným proteinem a v kombinaci s vhodnými sacharidy (rýže nebo brambor) jsou vynikající potravou nejen pro psy a kočky.

Získá zvíře z granulí opravdu všechny živiny, které potřebuje?

Hovoříme-li o superprémiových, nebo dokonce holistických krmivech, tak jednoznačně ano.

Co dělat, když je zvířecí mazlíček alergický?

Zjišťovat složitě, která složka potravy u něj alergickou reakci vyvolává, může být mnohdy velmi zdlouhavé a nákladné. Vaše zvíře se navíc dále trápí. Jedna z možností, jak situaci rychle vyřešit, je přejít na některé z hypoalergenních krmiv. Dnes chovatelé nejčastěji hovoří o alergiích na sóju, pšenici a kuřecí maso. Je to zřejmě způsobeno dlouhodobým používáním těchto surovin v drtivé většině všech krmiv pro psy a kočky.

Je pravda, že kvalitní strava se podepíše na srsti zvířete?

Rozhodně ano. Je to hned třetí věc, kterou na zvířeti můžeme pozorovat po změně granulí na kvalitnější. První věc, jež se zlepší, je stolice. Následuje celková vitalita a pak už si můžeme všimnout většího lesku a menší lámavosti srsti.

Můžou mláďata dostávat stejnou stravu, jako dospělí?

Určitě ne! Mládě má úplně jiné nutriční nároky než dospělý jedinec. Potřebuje proto speciální stravu pro štěňata nebo koťata, kterou najdete v obchodech pod názvem Puppy, Junior nebo Kitten.

Když už jsou zvířata staršího věku, musí dostávat speciální granule nebo stačí ty dosavadní?

Pokud se váš pes či kočka dostali do seniorského věku, je vhodnější přejít na speciální krmiva určená právě jim. Tato krmiva jsou vyvinuta tak, aby lépe pečovala o klouby, imunitní systém, nebo třeba zažívaní starších jedinců. V obchodech se objevují pod názvem Mature nebo Senior.

Jaké granule potřebuje pes, který je vystaven vysoké zátěži?

Potřebuje vysokoenergetické krmivo. U krmiv určených pro sportovní nebo pracovní psy je zejména zvýšený obsah bílkovin a tuků. Naleznete je pod názvem Active, Performance, Energy a podobně.

Existují nějaké speciální granule pro kočky, které často dáví srst?

Ano, je to krmivo nazvané anglickým názvem Hairball, což volně přeloženo znamená „kuličky chlupů“. Krmivo svým speciálním složením pomáhá předcházet tvorbě bezoárů, následným obstrukcím a trávicím potížím.

Co znamená „superprémiové krmivo“?

Mělo by to vystihovat prvotřídní kvalitu použitých surovin i zpracování, ale nezapomeňte, obal krmiva stejně jako papír brožury, snesou vše. Dnes se na trhu setkáváme se spoustou krmiv, které jsou velice nízké úrovně kvality, a přesto si troufnou mít napsáno na obalu superpremium. Prosím nenechte se napálit, čtěte složení.

Jakou značku granulí byste doporučil chovateli, který nechce při výběru udělat chybu?

Chybu nemůžete udělat se značkou OPTIMAnova. Více o složení se dozvíte zde.

/seznamapi/postdata