B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2016 listopad

Sibiřská kočka
Sibiřská kočka

Popis plemene

Není pochyb o tom, že ruské polodlouhosrsté kočky, jak se jim dříve říkalo, mají prastarý původ. Po celé stovky let tyto mohutné kočky s hustou podsadou, polodlouhosrstou srstí a inteligentní povahou osidlovaly Rusko. Právě tyto divoké kočky se schopností přežít tuhé zimy stály u zrodu plemene sibiřská kočka, jejíž standard byl definitivně uznán FIFe až v roce 1997.

Dospělá Sibiřská kočka

Sibiřské kočky jsou známé pro svůj impozantní vzhled. Patří mezi největší plemena koček. Rostou velmi dlouho, plně dospívají až kolem 3 roku života. Mají mohutné, svalnaté tělo, silný krk a široký hrudník. Nohy jsou statné, kulaté a dobře osrstěné mezi prsty. Průměrná váha dospělého kocoura dosahuje 7-10 kg, kočky bývají menší a mohou mít mezi 4-6 kg. Hlava je mírně protáhlá s širokým zaobleným čelem, se silnou bradou a dobře vyvinutými lícními kostmi. Uši jsou středně velké, zakulacené, dobře uvnitř osrstěné a někdy mohou být špičky uší zakončené chlupatou štětinkou stejně jako u mainské mývalí kočky. Oči jsou velké, mírně zešikmělé a oválné, obvykle zelené nebo žluté barvy. I přes drsné rysy v tváři mají velmi laskavý pohled. Charakteristickým rysem sibiřských koček je jejich kvalitní, hustá srst s límcem na krku a dlouhý, široký a huňatý ocas. Letní srst je oproti zimní kratší. Srst sibiřek může mít různé odstíny a kresby. Má-li ovšem kočka zbarvení tzv. siamské (tlapky, ocas, uši a hlava je v tmavším tónu než zbytek těla, který je světlý) hovoříme o sesterském plemeni sibiřské kočky něvská maškaráda. Povahou jsou sibiřské kočky optimistické, nenáročné a velmi inteligentní společnice, které si dobře rozumí i s ostatními domácími zvířaty.

 

Život po boku sibiřské kočky

Jak se žije se sibiřskou kočkou a na co si dát pozor, když se rozhodnete pro chov tohoto plemene, jsme se zeptali v chovatelské stanici Ravishing Paw (https://www.ravishing-paw.com/).


Co Vás přivedlo na myšlenku začít s chovem plemene sibiřská kočka?

Dlouhé roky jsem o nich snila. Obdivovala jsem jejich mohutné tělo a pro mě až magický výraz v očích. Zaujalo mě i tvrzení, že sibiřská kočka je vhodná pro lidi trpící alergií na kočky, protože má velmi nízkou produkci alergenů (Fel d1). V naší rodině je alergie na kočky poměrně častá a silná. Rozhodli jsme se si tvrzení o vhodnosti sibiřské kočky pro alergiky vyzkoušet na vlastní “astmatický záchvat”. Vzpomínám si, jak nás naše alergoložka zrazovala od koupi první kočky. Dnes s námi bydlí dva dospěláci a pět koťátek a žádné projevy alergie na sobě nepozorujeme. Tedy na tvrzení o vhodnosti pro alergiky něco bude.

 

Co obnáší péče o sibiřskou kočku?

Samozřejmě jako u každé jiné kočky je na prvním místě dostatek kvalitní potravy. Kočky u nás denně dostávají přemražené maso, masové konzervy a kvalitní granule. Naše mlsné kočky s chutí přijímají granule OPTIMAnova Cat Exquisite, které jim jako jediné na trhu opravdu zachutnaly.

Udržovat srst v normální kondici není nijak náročné a postačí ji jednou týdně vyčesat. V době línání nedáte kartáč z ruky, ale v tomto ohledu to mají všechna polodlouhosrstá plemena podobně.

Sibiřka určitě ocení pobyt venku, který ji můžete dopřávat na zabezpečeném balkoně, ve voliéře nebo na společných procházkách.

 

Komu můžete tohle plemeno doporučit?

Snad všem, kteří mají rádi kočky a touží po jedné chlupaté krásce. Sibiřky jsou velmi přizpůsobivé. Umí být klidné i divoké, rády si hrají, někdy naopak celé dny prospí, jsou akorát tak zvědavé, jsou tolerantní k dětem a každou návštěvu okouzlí. Jsou citlivé a vnímavé k náladám a zdravotním problémům svých majitelů. Budete-li ležet s virózou v posteli, sibiřka se od vás nehne ani na krok. Je třeba počítat s tím, že si tyto kočky rády a hlasitě se svými majiteli povídají a v době línání vás záplava chlupů nemine.

Fotografie pochází z archivu CHS Ravishing Paw a fotografky Ivky Popovské Kinclové

Oficiální FIFe třídy, národní třídy a certifikáty
Oficiální FIFe třídy, národní třídy a certifikáty

Pokračování článků S kočkou na výstavu 1, S kočkou na výstavu 2

V prvním článku S kočkou na výstavu jsme se zaměřili především na přípravu kočky před samotnou výstavou a na potřebné dokumenty. V pokračování článku S kočkou na výstavu 2 jsme si přiblížíli jakým způsobem se nejčastěji posuzuje během výstav a co znamenají všechny zkratky před jmény koček a podle jakých kritérií se rozdělují do příslušných skupin a tříd. Poslední článek Oficiální FIFe třídy, národní třídy a certifikáty přináší srozumitelný a rychlý přehled tříd, certifikátů a titulů.

 

Oficiální FIFe třídy

1. Supreme šampion

Pro kočky, které již obdržely titul Supreme šampion (SC). V této třídě se uděluje posudek se známkou Čestná cena (PH) a kočky již nejsou klasifikovány.

2. Supreme premior

Pro kastrované kočky, které již obdržely titul Supreme premior (SP). V této třídě se uděluje posudek se známkou Čestná cena (PH) a kočky již nejsou klasifikovány.

3. Mezinárodní grandšampion

Pro kočky, které již obdržely titul Mezinárodní grandšampion (GIC). Uděluje se certifikát CACS.

4. Mezinárodní grandpremior

Pro kastrované kočky, které již obdržely titul Mezinárodní grandpremior (GIP). Uděluje se certifikát CAPS.

5. Mezinárodní šampion

Pro kočky, které již obdržely titul Mezinárodní šampion (IC). Uděluje se certifikát CAGCIB.

6. Mezinárodní premior

Pro kastrované kočky, které již obdržely titul Mezinárodní premior (IP). Uděluje se certifikát CAGPIB.

7. Šampion

Pro kočky, které již obdržely titul Šampion (CH). Uděluje se certifikát CACIB.

8. Premior

Pro kastrované kočky, které již obdržely titul Premior (PR). Uděluje se certifikát CAPIB.

9. Otevřená

Pro nekastrované kočky, které dosáhnou během výstavy minimálně 10 měsíců věku. Uděluje se certifikát CAC.

10. Kastráti

Pro kastrované kočky, které dosáhnou během výstavy minimálně 10 měsíců věku. Uděluje se certifikát CAP.

11. 7 - 10 měsíců

Pro koťata, která dosáhla během výstavy věku minimálně 7 měsíců a nedosáhla ještě stáří 10 měsíců.

12. 4 - 7 měsíců

Pro koťata, která dosáhla během výstavy věku minimálně 4 měsíců a nedosáhla ještě stáří 7 měsíců.

13 a. Noviců

Novic je kočka, jejíž rodiče nejsou známi, nebo kočka bez rodokmenu. V této třídě může být vystavena pouze jednou, na mezinárodní výstavě ve vlastní zemi a ve stáří nejméně 10 měsíců, a to po kontrole národní chovatelskou komisí.

Vystaví se jako XLH/XSH s uvedením EMS kódu cílového plemene v závorkách. V této třídě je kočka posouzena dvěma mezinárodními posuzovateli FIFe. Poté, co byla v této třídě dosažena požadovaná kvalifikace, může být kočka vystavena v cílovém plemeni.

13 b. Kontrolní

Pro vyvíjející se plemena a tam, kde je povoleno meziplemenné křížení již dříve schválené národním členem FIFe. Kočka může být v této třídě vystavena pouze na mezinárodní výstavě ve vlastní zemi a ve stáří nejméně 4 měsíce, a to po kontrole národní chovatelskou komisí.

V této třídě jsou kočky kontrolovány dvěma mezinárodními posuzovateli FIFe. Kočka nedostane písemné ohodnocení, ale musí dosáhnout známky EX podle standardu cílového uznaného plemene, nebo I pro neuznaná plemena, aby mohla být provedena přeregistrace do jejího cílového plemene.

13 c. Ověřovací

Tato třída slouží k tomu, aby se určil správný EMS kód, může být kočka vystavena v Ověřovací třídě, jak kvůli barvě srsti, tak kvůli jakémukoliv jinému znaku. V této třídě jsou kočky kontrolovány dvěma mezinárodními posuzovateli a to může být provedeno před začátkem oficiálního posuzování na výstavě.

14. Domácí kočky

Třída určená pro kastrované domácí kočky. Certifikáty se v této třídě neudělují, ale jedinci mohou mezi sebou soutěžit o BIS.

kočka ve výstavní kleci

 

Národní třídy

15. Mimo soutěž

Kočka není posuzovaná v žádné třídě, pouze se účastní výstavy.

16. Vrhy

Jako vrh musí být přítomna min. 3 koťata z příslušného vrhu starší min. 4 měsíce.

17. Veteráni (nad 7 let)

Pro  kočky starší 7 let, získávají známky, nejlepší veterán je EX1. Mohou být i nominováni do BIS, ale s ostatními třídami nesoutěží.


 

Certifikáty a tituly

Šampion (CH)/Premior (PR)

Kočka musí obdržet 3 x certifikát CAC/CAP od 3 různých posuzovatelů na 3 různých národních nebo mezinárodních výstavách, aby získala titul Šampion/Premior.

Mezinárodní šampion (IC)/premior (IP)

Kočka musí obdržet 3 x certifikát CACIB/CAPIB od 3 různých posuzovatelů na 3 různých mezinárodních výstavách FIFe ve 2 různých zemích.

Mezinárodní grandšampion (GIC)/grandpremior (GIP)

Kočka musí obdržet 6 x certifikát CAGCIB/CAGPIB od 3 různých posuzovatelů ve 3 různých zemích na 6 mezinárodních výstavách FIFe, z nichž maximálně 4 certifikáty CAGCIB /CAGPIB je možno získat ve stejné zemi nebo 8 x certifikát CAGCIB/CAGPIB od 4 různých posuzovatelů ve 2 různých zemích na 8 mezinárodních výstavách FIFe, z nichž maximálně 7 certifikátů CAGCIB/CAGPIB je možno získat ve stejné zemi.

Supreme šampion (SC)/premior (SP)

Kočka musí obdržet 9 x certifikát CACS/CAPS od 3 různých posuzovatelů ve 3 různých zemích na 9 mezinárodních výstavách FIFe, z nichž maximálně 7 je možno získat ve stejné zemi nebo 11 x certifikát CACS/CAPS od 6 různých posuzovatelů ve 2 různých zemích na mezinárodních výstavách FIFe, z nichž maximálně 10 je možno získat ve stejné zemi.

 

Po obdržení všech potřebných certifikátů pro přiznání titulu je potřeba získané certifikáty poslat společně s žádostí o přiznání titulu Plemenné knize, která žádost posoudí a kočce přizná titul. Výše zmíněné tituly se uvádí před jmény zvířat.

 

Vítěz mladých (JW)

Udělení tohoto titulu je možné pouze na základě výsledků z mezinárodních výstav FIFe pro kočky plně uznaných plemen. K dosažení tohoto titulu musí kotě získat alespoň 5 x titul BIS ve třídách 12 a/nebo 11.


Toto je pouze krátký přehled o výstavních třídách, certifikátech a titulech, které kočky mohou získat. Podrobné informace jsou součástí Výstavního řádu, který naleznete na stránkách Sdružení chovatelů koček.


Vystava koček - klec a kočka

Fotografie pochází z archivu Ivka Popovská Kinclová.

S kočkou na výstavu 2
S kočkou na výstavu 2

Pokračování článku S kočkou na výstavu 1

 

V prvním dílu článku S kočkou na výstavu jsme se zaměřili především na přípravu kočky před samotnou výstavou a na potřebné dokumenty. V pokračování si přiblížíme jakým způsobem se nejčastěji posuzuje během výstav a co znamenají všechny zkratky před jmény koček a podle jakých kritérií se rozdělují do příslušných skupin a tříd.  

 

Tradiční styl posuzování

V České republice je nejčastěji využíván tzv. tradiční styl posuzování koček. To znamená, že každý posuzovatel má přidělený určitý počet koček, které hodnotí a nominuje do BIS (Best in Show).
Vystavovatel přináší na výzvu stevarda kočku k posuzovateli, který kočku ohodnotí a napíše jí posudek. Předvést svou kočku si může majitel sám nebo o pomoc může požádat stevarda, který je k posuzovateli přidělen. Kočky, které obdrží od posuzovatele patřičné hodnocení postupují do užšího výběru pro nominaci do BIS. Většinou po posouzení celé kategorie  koček, rozhodčí svolá kočky, které se mu nejvíce líbily a z nich vybere jednoho jedince z každé skupiny, kterého nominuje do závěrečné soutěže BIS.
V případě, že se sejdou tři a více koček ve stejné barvě, soutěží mezi sebou v kategorii BIV (Best in Variety), kterou rovněž posuzuje pouze jeden posuzovatel. Mohou společně soutěžit dospělé kočky i koťata a nebo se vybírá z každé kategorie zvlášť.
Ze všech nominovaných koček do BIS potom všichni posuzovatelé společně vybírají hlasováním vítěze příslušné kategorie a pohlaví. V případě, že hlasování skončí nerozhodně, vítězné zvíře se vybírá losem. Je-li však přítomen posuzovatel pro danou kategorii, byť na výstavě tuto kategorii neposuzoval, vybírá on. Všichni výherci soutěže BIS postupují do soutěže BOB (Best of the Best), kde se obdobným způsobem vybírá vítěz. V soutěži BIS a BOB kočky předvádějí pouze stevardi.

 

Skupiny a třídy

Ušlechtilá plemena koček se dělí do čtyř základních skupin, které se označují římskými číslicemi. Do první skupiny patří exotické a perské kočky, do druhé skupiny polodlouhosrstá plemena, do třetí skupiny potom krátkosrsté a somálské kočky a poslední čtvrtou skupinu zastupují plemena siamská a orientální. Domácí kočky nepatří do žádné z výše uvedených skupin a tudíž se posuzují samostatně.

Do tříd, jejich celkem 17, se dělí kočky podle věku, dosažených ocenění a podle toho jedná-li se o kastrovaného jedince či nikoliv. Podrobnější popis tříd naleznete níže/zde.

 

Známky a certifikáty

Kočky získávají v rámci posudku i známku (EX nebo V - výborná, VD - velmi dobrá a D - dobrá). Hodnotí se mezi sebou zvlášť kočky, kocouři, plemena a barvy. Kočky nejprve dostávají známky a pak se vybírá jejich pořadí (např. EX1, EX2, EX3 atp.). Jedinci oceněny známkou EX1 mohou získat certifikát. Vetšinou se udělují každé takové kočce, ale nemusí to být pravidlem.

Certifikáty jsou důležité pro přiznání titulu. V dané třídě je potřeba získat jistý počet certifikátů, aby kočce mohl být přiznán konkrétní titul. Podrobnější popis certifikátů naleznete níže/zde.


 

Více informací naleznete na stránkách Sdružení chovatelů koček nebo na webech Základních organizací chovatelů koček.

Nejbližší mezinárodní výstava koček se koná v Brně v KC Semilasso 12.-13.11.2016 a pořádá ji ZO Kočky Brno. Hlavním fotografem výstavy bude Ivka Popovská Kinclová. Na této akci nebudeme chybět ani my s našim prodejním stánkem Visán OPTIMAnova Cat. Přijďte se za námi podívat.

Fotografie pochází z archivu Ivka Popovská Kinclová.

S kočkou na výstavu 1
S kočkou na výstavu 1

Během roku se v České republice koná hned několik mezinárodních výstav koček. Vystavovatelé a milovníci koček si tak rozhodně přijdou na své.

Co všechno ale obnáší příprava kočky na výstavu a podle jakých kritérií se posuzuje? Tohle jsou otázky, které si pokládá každý novopečený chovatel nebo nezasvěcený návštěvník kočičí výstavy. Pro odpovědi jsme si přišli ke zkušeným chovatelům koček.


Z historie, Londýn 1871

První oficiální výstava koček se konala v červenci roku 1871 v Londýně v Crystal Palace, kde se pořádaly rovněž i přehlídky psů. Organizátorem výstavy byl Harrison Weir, který miloval kočky pro jejich vznešenost a krásu. Návštěvníkům výstavy chtěl ukázat, že kočka není jen lovec myší, ale i krásné zvíře, které si zaslouží pozornost a vlídné zacházení. Zároveň si přál, aby si lidé všimli odlišností různých plemen a barevných variet srstí koček. Dal dohromady tzv. Points of Excellence jakýsi manuál, podle kterého se měly posuzovat kočky a rozdělil je do různých skupin. Kočky se vystavovaly v klecích, ve kterých byl umístěn rudý polštářek. Tehdy se na výstavě představilo na 160 koček. Vítězové obdrželi ceny a byla zhotovena jejich kresba.

Výstavy koček se staly v Anglii velmi populární záležitostí a brzy na to vznikl The National Cat Club, který registroval kočky, sdružoval chovatele, vedl plemennou knihu a pořádal výstavy. Začaly vznikat první standardy plemen.

 

Odpočinek ve výstavní kleci
 

FIFe, WCF, TICA, CFA

Tyto zkratky patří mezinárodním federacím, které sdružují chovatelé koček po celém světě. Liší se způsobem jakým vedou plemenné knihy nebo pořádají výstavy. V Americe patří mezi nejrozšířenější organizace The International Cat Association - TICA nebo The World Cat Federation - WCF.

Ve Francii je například jediným registrem, který vydává rodokmeny koček organizace LOOF, ale jinak je po Evropě nejvíce stále rozšířena FIFe. Stejně tomu je i u nás.

V České republice je nejvíce výstav koček právě pod záštitou Fédération Internationale Feline - FIFe. Samotné výstavy pak pořádají tzv. základní organizace, které sdružuje Sdružení chovatelů koček v České republice (SCHK).


Výstavy u nás

Nejenom v Praze, Brně nebo Ostravě se každoročně konají výstavy pod záštitou FIFe. Kalendář výstav je dostupný na stránkách Sdružení chovatelů koček. Bližší informace o konkrétních výstavách bývají na oficiálních stránkách základních organizací nebo na jejich facebookových profilech.

Většinou se během výstavního víkendu konají dvě “samostatné” mezinárodní výstavy koček, které pořádá některá ze základních organizací. Často jsou pro výstavy využívány prostory výstavišť, sportovních hal nebo kulturních sálů.

Vystavovat se mohou kastrované kočky bez průkazu původu, kastráti a chovní jedinci tzv. ušlechtilých uznaných plemen s průkazem původu nebo kočky předběžně uznaných plemen majitelů, kteří jsou členy některé ze základní organizace chovatelů koček např. ZO Praha 1.OK, ZO Kočky Brno, ZO Olomouc, SO Zlín, ZO Klub koček Karlovy Vary atp. Pro každou výstavu jsou k dispozici propozice, ve kterých se zájemce o konkrétní výstavu dozví, jaké očkování je povinné pro účast na výstavě, jaké jsou výstavní poplatky, kdy je uzávěrka přihlášek a další informace o chystané výstavě. Bývá vyžadováno potvrzení přihlášky - ověření členství v základní organizaci, ve které je vystavovatel členem a potvrzení o uhrazení výstavního poplatku. Zpravidla se tedy vyplněná přihláška společně s potvrzením o platbě posílá jednateli základní organizace, pod kterou majitel kočky spadá, a on ji poté přeposílá pořadateli výstavy.

Nejpozději po datu uzávěrky přihlášek na výstavu je rozesíláno potvrzení o přijetí na výstavu a s ním třeba i pár upozornění, tipů na parkování, ubytování v okolí atp.

 

Kočka má v kleci vyniknout - tomu se přizpůsobí okolí
 

Chystáme se na výstavu

Vystavované kočky tráví výstavní den v klecích. Na nás majitelích je, abychom jim pobyt na výstavě co nejvíce zpříjemnili. Proto si koupíme nebo ušijeme záclonky, spodní polštář a vrchní krytí klece. Mezi další vybavení klece patří menší kočičí toaleta naplněná stelivem, misky, vhodný pelíšek a oblíbené hračky. Dobré je volit vybavení klece v barvách, na kterých kočka krásně vynikne.

Každé plemeno, každá kočka vyžaduje svou specifickou přípravu, úpravu srsti, drápků, uší a očí. Obecně ale platí, že drápky má mít zkrácené každá kočka, všichni musí mít čisté otvory (uši, řitní otvor) a oči. Na trhu je dostupná celá řada “pomocníků” v podobě čistících ubrousků, hřebenů, kartáčů, šamponů a pečujících sprejů, které nám pomohou a usnadní nám přípravu kočky na výstavu.

 

Očkovací průkaz, váleček na chlupy a dezinfekce

Mezi dokumenty, které bezpodmínečně potřebujeme na výstavu patří očkovací průkaz zvířete nebo pas zvířete v zájmovém chovu, potvrzení u bílých koček, že netrpí hluchotou a případně kopii průkazu původu kočky. V případě, že máme ke kočce očkovací průkaz a i zároveň pas zvířete v zájmovém chovu například z důvodu, že jsme později čipovali a záznamy o očkování jsou částečně v obou průkazech, nezapomene mít s sebou oba průkazy.

Váleček na chlupy se nám bude hodit hlavně v případě, že máme polodlouhosrsté plemeno kočky. Kočky na výstavě jsou vystaveny stresu a z toho důvodu línají. Některé jsou ve větším stresu než jiné kočky a je vhodné k jejich zklidnění použít například pár kapek kozlíku lékařského. Můžeme jej nakapat na oblíbenou hračku nebo do pelíšku. Většinou postačí jedna až dvě kapky.

Dezinfekce se nám bude hodit na vyčištění klece před tím než do ní umístíme kočku. Sice jsou klece před výstavou dezinfikovány, ale i tak je vhodné klec znovu ještě jednou vyčistit.

 

Fotografie pochází z archivu Ivka Popovská Kinclová.

 

V pokračování článku S kočkou na výstavu 2si přiblížíme jakým způsobem se nejčastěji posuzuje během výstav a co znamenají všechny zkratky před jmény koček a podle jakých kritérií se rozdělují do příslušných skupin a tříd.

V posledním článku Oficiální FIFe třídy, národní třídy a certifikáty přineseme srozumitelný a rychlý přehled tříd, certifikátů a titulů.

/seznamapi/postdata