B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2017 leden

Jak vybrat škrábadlo pro kočku
Jak vybrat škrábadlo pro kočku

Existuje vůbec ideální škrabadlo pro tak náročné zákaznice jakými jsou kočky? Troufám si tvrdit, že s dnešní nabídkou škrabadel na trhu chovatelských potřeb se vám podaří vaší kočce zavděčit.

 

Kočka na prvním místě

Při výběru škrabadla je potřeba si uvědomit, že z malého koťátka může jednou být kočka i o váze 9 kilogramů, že každé plemeno má různé nároky na pohyb a hlavně, že každá kočka je svá a unikátní. Škrabadlo pořizujeme hlavně pro kočku. Realita je taková, že kočka neocení moderní provedení škrabadla a ani to, jak se nám hodí do interiéru. V případě, že nebude s našim výběrem spokojená, bude nově, nebo nadále své drápky brousit o nohy stolu, židle nebo o záda sedací soupravy.


 

Místo odpočinku nebo zábavy

Jsou kočky, které neposedí, rády skáčou a šplhají na vše. Mezi aktivní plemena patří například bengálská kočka, habešská kočka, orientální krátkosrstá kočka nebo siamská kočka. Aktivní typy koček jistě ocení, když bude škrabadlo svým vzhledem připomínat zábavní park a bude sahat až ke stropu. Kotvení škrabadla do stropu má své opodstatnění. Tento typ je vhodný hlavně pro majitele koček, které chvíli neposedí. Škrabadlo ukotvené do stropu je více stabilnější než to, které stojí volně v místnosti.

Kočky, které celé dny lenoší nebo se rády ukrývají, ocenění škrabadlo s poličkami, na kterých jsou měkké polštáře nebo s domečkem, do kterého se budou moci ukrýt a nerušeně odpočívat. Klidné typy koček nepotřebují vysoké typy škrabadel, spokojí se s nižšími variantami. Mezi takové patří například perská kočka, exotická kočka, birma nebo ragdoll.


 

Broušení drápků

Nedílnou součástí každého škrabadla by měla být část, kde si kočka může obrousit své drápky a třeba se i přitom i protáhnout. Podle mého názoru bychom v tomto ohledu měli zůstat u tradičních modelů, tzn. vybírat škrabadlo, které má “nohy” omotané sisalem. Po nich se dá koneckonců i skvěle šplhat, což po kovové trubce kočka opravdu nedokáže. Sisal má většinou dlouhou životnost a kočičím drápkům slouží roky, ale jsou jedinci, kteří si s ním “poradí” za pár měsíců. V takovém případě lze dokoupit pouze samostatné sisalové lano, které znovu omotáte kolem stávající dřevěné nohy škrabadla a tím ho zrenovujete.

Některé kočky mají pelíšky po celém domě, proto škrabadlo doplněné o další místo k odpočinku neocení. Takovým mazlíčkům bohatě postačí pouze jednoduché škrabadlo bez poličky nebo domečku. Existuje několik variant samostatných škrabadel. Můžeme vybírat ze samostatných sisalových nohou stojících na základně, ze závěsných škrabadel nebo z variabilních škrabadel, které snadno omotáme kolem nohou stolu.


 

Atraktivní a zábavné

Vybrali jsme to nejlepší možné škrabadlo pro naši kočku, ale ona o něj nemá zájem. Co teď? Pokud kočka nejeví o škrabadlo zájem, můžeme jí pomoci vybudovat si k němu lepší vztah například tím, že na škrabadlo zavěsíme její oblíbenou hračku, míček s rolničkou nebo myšku s peříčky. Jako bonus můžeme na hračku kápnout pár kapek kozlíku nebo vybrat hračku s šantou. A to by bylo, aby si nové škrabadlo nezamilovala.


Fotografie Ivka Popovská Kinclová

První pomoc pro mazlíčky
První pomoc pro mazlíčky

Zraněné zvíře pociťuje bolest, strach, může jednat zmateně nebo agresivně. Víte, jak správně poskytnout první pomoc psovi? Co by měla obsahovat lékárnička pro domácí zvíře?

 

Týká se to i vás

Mnozí majitelé psů, koček nebo koní si dost často ani nepřipouští, že by se jejich mazlíčkovi mohlo něco stát. Neznají zásady poskytnutí první pomoci u zvířete, nemají doma dostatečné vybavení lékárničky a v krajních případech nevlastní ani teploměr.

Bohužel úrazy a nemoci si nevybírají a mohou potkat jakékoliv zvíře. Je dobré být připraven na každou situaci. Myslete na to, že zajistit zraněnému zvířeti první základní ošetření a dopravit ho co nejrychleji k veterinárnímu lékaři, má vliv na průběh následné léčby.


 

Lékárnička

Nejenom kvůli sobě, ale i kvůli našim mazlíčkům bychom měli doma mít jakousi lékárničku. V některých chovatelských potřebách se prodávají tzv. lékárničky, krabičky první pomoci pro zvířata. Ve skutečnosti většinou obsahují pouze dezinfekci a tekutý obvaz ve spreji. Jiné lékárničky naopak zase obsahují jen obinadlo, latexové rukavice, pinzetu na klíšťata a náplast. Ani jednu ze zmiňovaných lékárniček bohužel nelze považovat za kompletní.

Dobře vybavená lékárnička by měla obsahovat rychlý, digitální teploměr s ohebným hrotem, jodovou dezinfekci, peroxid vodíku, tekutý obvaz, gázové čtverce, obvaz, obinadlo, elastickou náplast bez lepidla, injekční stříkačku, fyziologický roztok a pinzetu na klíšťata.


 

Dezinfikuje, ale umí vyvolat i zvracení

Možná jste se pozastavili nad tím, že uvádíme dva druhy dezinfekce, které by měla obsahovat zvířecí lékárnička. Důvodů je hned několik.

Jodové dezinfekce bývají oproti peroxidu zvířetem dobře snášeny. Dají se naředit fyziologickým roztokem a za použití injekční stříkačky se jimi velmi dobře a účinně vyplachují hluboké rány nebo poranění většího rozsahu. Peroxidem vodíku na druhou stranu zase lehce odstraníte zaschlou krev v okolí rány ze srsti zvířete.

Peroxid vodíku má ještě jednu důležitou vlastnost, kterou ocení především majitelé psů, kteří rádi požírají kde co, umí vyvolat zvracení. Peroxid se nemůže použít ve všech případech, kdy je nutné vyvolat zvracení u psa. Proto máte-li podezření, že váš pes sežral něco jedovatého a je nutné u něj vyvolat ihned zvracení, kontaktujte veterinárního lékaře, který vám poradí s vhodným dávkováním peroxidu vodíku u vašeho psa.  

 

Povrchové rány

Odřeniny, povrchové rány malého rozsahu nebo rány způsobené kousnutím většinou dokážeme dobře ošetřit v domácích podmínkách. Takové rány musíme nejprve důkladně zbavit všech nečistot za použití nejlépe fyziologického roztoku nebo ředěné jodové dezinfekce. Je-li rána hlubší nemusíme se bát roztok vstříknout do rány. V okamžiku, kdy je rána zbavena všech nečistot, můžeme ji dezinfikovat. Ránu musíme udržovat v čistotě, abychom zabránili vniknutí nečistot do rány a tím komplikacím s hojením. Podle charakteru rány můžeme použít plastický obvaz nebo zhotovíme obvaz ze sterilního gázového čtverce, který může být namočený v jodové dezinfekci, a obvazu. Ránu podle potřeby oplachujeme, dezinfikujeme a převazujeme.

I ošetření povrchové rány může být pro zvíře nepříjemné nebo bolestivé. Pro vlastní bezpečnost bychom měli psovi nasadit náhubek a přivolat si někoho dalšího na pomoc s držením psa, kočky nebo koně. V případě pochybností nebo zhoršení zdravotního stavu zvířete, vždy vyhledáme veterinárního lékaře.

 


 

Pády a dopravní nehody

Hlavně po srážce s automobilem může váš mazlíček silně krvácet. Je důležité krvácení co nejrychleji zastavit. K zastavení krvácení můžeme použít ručník, gázu, obinadlo nebo věci, které máme zrovna při sobě jako opasek, tričko nebo tkaničku od bot. Samotné krvácení pak zastavíme tím, že třeba zmiňovaný ručník přiložíme na krvácející ránu a vyvineme tlak nebo je-li rána na končetině, můžeme ji nad ránou opatrně stáhnout obinadlem. V případech, kdy je rána otevřená a je zcela patrné, odkud zvíře krvácí, můžeme krvácení zastavit tak, že cévu prsty uzavřeme.

Někdy se stane, že zvíře po srážce s automobilem nebo po pádu nevykazuje na první pohled žádné známky zranění. V takových situacích je na místě zvíře velmi opatrně prohmatat a pokusit se najít skryté místo bolesti. Všímat bychom si měli toho, jestli zvíře nekulhá, nápadně se nehrbí, nemá zrychlené dýchání nebo tep. Kočky jsou hotové odbornice na skrývání bolesti a většinou odchází tiše trpět do ústraní. I tento projev může být signálem, že s kočkou není něco v pořádku.

Barva sliznic je velmi důležitá při hodnocení stavu vašeho miláčka. Dásně i spojivky by měly mít světle růžovou barvu. Jakékoliv jiné zbarvení ukazuje na kolaps, vnitřní krvácení nebo na potíže s játry. U psů, kteří mají tmavě zbarvené dásně, je jistější kontrolovat barvu spojivek.  

 


 

Pro všechny případy je dobré mít při sobě i kontakt na veterinárního lékaře nebo na veterinární pohotovost v okolí. Existuje i koňská záchranka, která dopraví zraněného koně bezpečně na veterinární kliniku.


Fotografie Ivka Popovská Kinclová a archiv JUKO petfood s.r.o.

 

 

/seznamapi/postdata