B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2020 červenec

Na co si dát letos v létě pozor???
Na co si dát letos v létě pozor???

Suché a parné léto, které jsme zažívali v minulých letech, se letos nekoná.  Tropické teploty, ani rozpálené chodníky, nám těžkou hlavu tentokrát dělat nebudou. Co nás ale letos opravdu potrápí je nebývalé vlhko a s ním spojená zdravotní rizika. Na pořadu dne jsou stále také klíšťata a další obtížný hmyz.

 

SEZNAMTE SE S BABESIÓZOU 

Díky mírné zimě a přetrvávající zvýšené vlhkosti je aktivita klíšťat toto léto enormní. Až 28 % klíšťat je přenašečem některé ze závažných nemocí. V České republice navíc narůstá počet míst s výskytem klíšťat pocházejících z jihu Evropy nebo subsaharské Afriky. Nejčastěji jde o pijáka lužního, který přenáší psí babesiózu . Klíště obecné babesiózu nepřenáší.

K přenosu je třeba, aby klíště bylo přisáté alespoň 48 – 72 hodin. Babesie jsou jednobuněční parazité, kteří parazitují uvnitř červených krvinek. Tam se dělí tak dlouho, dokud krvinka nepraskne. Nemocní psi jsou unavení, slabí, nechtějí žrát. Často mají bledé nebo nažloutlé sliznice, stejně tak jejich moč bývá nápadně tmavá, obvykle žlutooranžové až hnědé barvy. U štěňat a mladých psů bývá průběh obecně těžký.

Rozhodující je včasné zahájení léčby a monitoring zasažených oblastí pijákem lužním. Kontaktujte tedy co nejdříve svého veterinárního lékaře.

 

NA VZESTUPU JE I LEISHMANIÓZA 

Dalším onemocněním importovaným do ČR z tropických oblastí je leishmanióza . Přenašečem je pakomárek z rodu Phlebotomus , podezřelí z přenosu jsou také blechy a piják hnědý . Z domácích zvířat leishmanióza napadá především psa, vyskytnout se může i u koček, u koní se objevuje pouze kožní forma.

Leishmanie parazitují v bílých krvinkách, dostávají se do mízních uzlin, krve, kostní dřeně a následně do celého těla. Přehnaná protilátková odpověď napadeného organismu spouští autoimunitní onemocnění a postihuje různé tkáně, oči, klouby, stěny cév a především ledviny. Příznaky mohou být velmi různé, od chronických zánětů, hubnutí a kožních změn, až po celkové selhání ledvin.

Léčba leishmaniózy je dlouhodobá a nákladná, navíc vede jen k utlumení příznaků, ke skutečnému vyléčení dojde jen málokdy.

Svému mazlíčkovi pomůžeme preventivním použitím antiparazitik, případně vakcinací. Neodmyslitelná je v tomto období také každodenní kontrola přisátých klíšťat v srsti.

 

VLHKO A ZÁNĚTY UŠÍ 

Typickým letním problémem u psů jsou záněty uší - otitidy . Rybníky a jezírka lákají v letním období k ochlazování . Zánět uší může letos potrápit i ty psy, kteří plavání neholdují, a to díky zvýšené celkové vlhkosti ovzduší.

S bolavým uchem nejčastěji bojují kokři a jiná plemena s velkýma povislýma ušima. Na záněty trpí také plemena s chlupatým zvukovodem – španělé, někteří teriéři a pudli. Zánět je častý také u milovníků koupání (labradoři, retrieveři).

Nápadné by nám mělo být časté třepání hlavou, škrábání za uchem či náklon hlavy.

Rozhodně se nepokoušejte čistit psovi uši vatovou tyčinkou určenou pro lidi! Pomoc vyhledejte u veterinárního lékaře, s akutním zánětem si totiž nejlépe poradí antibiotika.

 

POZOR NA OSINY

Záněty uší se často mohou komplikovat přítomností cizího tělesa -  tzv. osiny . Osina je obecné označení, které se používá u několika druhů divokých trav. Jak rostlina vysychá, její klásek se rozpadá na jednotlivé štětiny. Každá štětina je pokryta nekonečným počtem mikroskopických hrotů, které jsou schopny se zachytit na zvířecí srsti. Po zapíchnutí do těla se vždy pohybuje směrem vpřed, nikdy zpět.

Nejčastěji se osina zapíchne do meziprstí, vnikne do ucha či oka . Příznaky se proto liší podle místa zasažení. Můžeme pozorovat výtok z ucha, oka, šilhání, třepání hlavou, ale i lízání tlapek, kulhání a otoky. Pokud pozorujete u svého mazlíčka kýchání, dušnost nebo výtok z nosu, mohlo dojít dokonce k vdechnutí osiny!

Pečlivě zkontrolujte obličej a uši psa, nezapomeňte se podívat do úst. Prohlédněte tlapky – zejména mezi prsty. Použijte pinzetu k odstranění všech osin. Pamatujte si, že osina nevyjde ven sama od sebe! Mohou se zavrtat velmi hluboko, prakticky kamkoliv do těla! Pokud je osina hluboko, nebo je-li oblast kolem ní červená nebo oteklá, okamžitě kontaktujte svého veterináře.

 

Skoro by to mohlo vypadat, že Vás chceme odradit od výletů do přírody výčtem všech možných nebezpečí číhajících za každým rohem. To bychom ale neradi, pobyt na čerstvém vzduchu pozvedne náladu a prospěje všem živým tvorům, bez ohledu na počet končetin! Důležité je ale nepodcenit přípravu a vědět jak se zachovat v případě, že nějaký problém nastane. Přejeme Všem krásné a dobrodružné léto!!!

/seznamapi/postdata