B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2023 září

Něvská maškaráda
Něvská maškaráda

Dlouhé roky se vedou spory, jestli jsou něvské maškarády pouze barevnou varietou sibiřské kočky, nebo jde o její sesterské plemeno. Dokonce i světové organizace jako jsou TICA, WCF a FIFe nejsou v tomto ohledu jednotné. Od roku 2009 FIFe považuje něvské maškarády za sesterské plemeno sibiřské kočky, ale i tak povoluje jejich vzájemné křížení.

Něvské maškarády patří mezi největší plemena koček. Rostou dlouho a plně dospívají až kolem třetího roku. Jejich oficiální standard je shodný s popisem sibiřské kočky. Tedy stejně jako ony mají mohutné tělo, svalnatý krk, široký hrudník a statné nohy, které jsou dobře osrstěné mezi prsty, aby se mohla dobře pohybovat sněhem. Průměrná váha dospělého jednice dosahuje 5 až 8 kg u kocourů a 3,5 až 5 kg u koček. Hlava je mírně protáhlá s širokým zaobleným čelem, se silnou bradou a dobře vyvinutými lícními kostmi. Uši jsou středně velké, zakulacené, uvnitř dobře osrstěné. Oči jsou velké, mírně zešikmené a oválné, vždy modré barvy. Jejich chloubou je kvalitní hustá srst s límcem na krku a dlouhý široký  huňatý ocas. Zimní srst je oproti letní výrazně bohatší. Pro zbarvení srsti colorpoint jsou povoleny barvy odznaků v přírodních odstínech čokoládově černé, želvovinové a červené, častá bývá kresba.

Kočky plemene něvské maškarády jsou pro svou milou, přítulnou a klidnou povahu vhodné pro felinoterapii. Často se s popisem jejich charakteru setkáváme s výrazem “psí povaha”.

 

Život po boku něvské maškarády

Jak se žije s něvskou maškarádou a na co si dát pozor, když se rozhodnete pro chov tohoto plemene, jsme se zeptali Martiny Svobodové z chovatelské stanice White Miracle, CZ (www.whitemiracle.cz)

Je podle Vás něvská maškaráda sesterské plemeno, nebo pouze barevná varieta sibiřské kočky?

Jsem toho názoru, že něva je sesterské plemeno sibiřky. Já sama mám také sibiřského kocoura "mazlíka" a vidím v těchto dvou plemenech drobné povahové rozdíly.

Co je pravdy na tom, že něvy mají psí povahu?

Opravdu, něvské maškarády jsou z velké části jako psi. Moje kočky si běžně nosí hračky v tlamce, hlídají si mě a chtějí mi být na blízku. Denně chodíme na procházky ven, ať už na vodítku, nebo volně bez něj. Jsou šikovné na aportování, chůzi u nohy a přiběhnutí na zavolání. Chce to však věnovat kočičce čas a naučit ji to.

 

Na kolik je náročná péče o hustou, polodlouhou srst kočky?

Péče o srst není náročná, stačí ji pravidelně vyčesávat. Podle ročního období často či méně častěji. V období línání nepustíte kartáč z ruky. Jakmile je toto období pryč, doporučuje se vyčesávat alespoň 2x týdně. Na mastná místa na srsti se používá dětský pudr. Něvská maškaráda se nekoupe, aby nedošlo k poškození samočistících vlastností její srsti.

Na co si dát pozor, když se rozhodneme pro chov něvské maškarády?

Jak bylo zmíněno výše, něvy jsou velmi přítulné, mazlivé a společenské plemeno. Potřebují však více pozornosti, než jiné flegmatické kočky. Rády si se svými pány povídají hlasitým mňoukáním a vrkáním připomínajícím holuby. O samotě není šťastná.

Jako u každého jiného plemene je třeba dbát na výběr koťátka ze seriózní chovatelské stanice.

Fotografie archiv CHS White Miracle, CZ

 

Péče o štěňata
Péče o štěňata

Štěňata jsou roztomilá, velmi hravá, plná života a učenlivá. Pokud si pořídíte domů štěně, užijete si s ním spoustu radosti, ale také budete mít hodně zodpovědnosti. Štěňata potřebují správnou výchovu, péči a stravu, aby se z nich vyvinuli zdraví a šťastní psi. Zde je několik tipů, jak se starat o štěně.

 

Jak vychovat štěně?

Výchova štěněte je důležitá pro jeho budoucí chování a vztah s vámi i s ostatními lidmi a zvířaty. Štěňata se učí rychle, ale také rychle zapomínají. Je důležité, abyste při jejich výchově byli důslední a trpěliví.

Výchova by měla začít co nejdříve, nejlépe hned jak si štěně přivedete domů, tedy ve věku 8–12 týdnů, kdy je štěně nejvíce vnímavé a učenlivé. V tomto období je také důležité socializovat štěně, tedy seznamovat ho s různými lidmi, psy a dalšími zvířaty, prostředím, zvuky a situacemi. Socializace pomůže předcházet strachu, agresivitě nebo úzkostem v dospělosti vašeho pejska.

 

Několik tipů, jak začít s výchovou štěněte:

  • Začněte s jednoduchými povely, mezi ty základní patří “sedni”, “lehni”, “ke mně”, “zůstaň” nebo “ne”. Tyto povely jsou užitečné pro kontrolu a bezpečnost psa. Učení by mělo být formou krátkých a zábavných cvičení, které budou přiměřené věku a schopnostem štěněte. Jakmile štěně zvládne tyto základní povely, můžete se začít učit složitější povely. Naučte ho také základním pravidlům chování, jako je neskákat na lidi nebo štěkat bez důvodu.
  • Buďte trpěliví, důslední a laskaví. Nikdy nekřičte na štěně ani ho fyzicky netrestejte. To by mohlo poškodit jeho důvěru k vám a vést k nežádoucím reakcím.
  • Používejte pozitivní motivaci, je to nejúčinnější způsob, jak naučit štěně. To znamená chválit a odměňovat je za správné chování. Používejte pamlsky, hračky nebo pohlazení jako motivaci pro učení.
  • Nastavte jasná pravidla a hranice. Štěně by mělo vědět, co smí a co nesmí dělat, kde může spát, kde se může pohybovat, co může žrát a podobně. Dodržujte pravidla bez výjimky.
  • Bavte se! Výchova štěněte by měla být zábava pro štěně i pro vás. Zařaďte do výchovy různé hry a aktivity, které podporují rozvoj fyzických i duševních schopností vašeho psa. Hry také posílí pouto mezi vámi a štěnětem.

 

Jak se starat o stěně?

Štěňata jsou velmi závislá na svých lidských rodičích a potřebují hodně péče a pozornosti. Štěňata potřebují pravidelné krmení, cvičení a péči nejen o srst.

 

Několik tipů, jak se starat o štěně:

  • Zajistěte jim kvalitní krmivo a dostatek čerstvé vody.
  • Pravidelně s ním cvičte a choďte s ním na procházky.
  • Socializujte ho s jinými lidmi, zvířaty a různým prostředím.
  • Pečujte o jeho hygienu, pravidelně ho kartáčujte, popřípadě stříhejte. Co se týká koupání, tak štěně by mělo být koupáno, tehdy, když je to nutné, vždy používejte speciální šampony pro psy nejlépe podle typu srsti. Pravidelně se starejte také o jeho uši, oči a zuby. Také byste neměli zapomenout na drápy, které zastřihujte speciálními kleštičkami.
  • Pravidelně navštěvujte veterinárního lékaře, kdy by štěně mělo být podle jeho pokynů očkováno a odčervováno. Také byste ho měli chránit před parazity, jako jsou blechy a klíšťata.
  • Štěně by mělo mít své vlastní místo, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně. K dispozici by mělo mít dostatek vhodných hraček.

 

Jak krmit štěně?

Štěně by mělo dostávat kvalitní a vyváženou stravu, která je vhodná pro jeho věk, plemeno a velikost. Existují speciální krmiva pro štěňata, která obsahují všechny potřebné živiny pro jejich růst a vývoj. Chovatel, od kterého jste si štěně pořídili, by vám měl říct, jakým krmivem a jak často bylo krmeno a většinou dostanete od něj i krmivo na dalších pár dní. Je vhodně jej krmit krmivem na které bylo zvyklé, pokud jej chcete změnit, měli byste postupovat pozvolna.

Štěně by mělo mít stálý přístup k čerstvé vodě. Pamlsky by měly být podávány jen s mírou a jako odměna za správné chování.

 

Jak často krmit štěně?

Frekvence krmení štěňat se bude lišit v závislosti na jejich věku, velikosti a úrovni aktivity. Obecně platí, že štěňata by měla být krmena 3 až 4 krát denně. jak štěně poroste, tak počet dávek krmiva můžete postupně snižovat až na jedenkrát maximálně dvakrát denně u dospělých psů. Množství krmiva, které štěně potřebuje, se bude lišit v závislosti na jeho věku, velikosti a aktivitě. Pokud si nejste jisti, kolik krmiva štěněti dávat, poraďte se se svým chovatelem nebo veterinářem. Je také důležité, abyste své štěně nechali jíst v klidu a bez rušivých elementů. Štěně by nemělo jíst, když je nervózní nebo rozrušené.

 

Jak odnaučit štěně čůrat doma?

Odnaučit štěně vykovávat potřebu doma může být náročné a může se jevit jako nemožné. Nebojte, nakonec to pochopí a naučí se. Začněte s tím hned, jakmile si štěně donesete domů.

 

Několik tipů, jak odnaučit štěně čůrat doma:

  • Buďte trpěliví a důslední. Některým psům to může trvat klidně i rok.
  • Sledujte ho a naučte se rozpoznávat signály, kterými může naznačovat, že by chtěl vykonat potřebu, např. intenzivně čichá po zemi, zrovna se probudil, najedl se, dohrál si apod.
  • Jakmile zpozorujete signály, vezměte ho ven, na místo, kde může potřebu vykonat a po vykonání potřeby ho pochvalte nebo odměňte pamlskem.
  • Venčete štěně často, nejlépe každé dvě až tři hodiny. Častěji s ním choďte ven i v noci. Štěňata mají malý močový měchýř, nevydrží ještě celou noc bez vyvenčení.
  • Ignorujte štěně, když čůrá doma. Pokud štěně čůrá doma, nekárejte ho. To ho jen vyděsí a ztíží mu učení. Jednoduše štěně očistěte a vyvenčete.
  • Můžete také štěně naučit nejdříve chodit na podložku a až poté ven.

 

Jak naučit štěně na podložku?

Pro některé lidi to může být nemožné chodit často se štěnětem ven, obzvlášť pokud nemají zahradu. Proto je vhodné pořídit si podložky. Štěněcí podložky bychom měli umístit vždy na stejné místo, s dobrou dostupností pro nás i pejska, které je možné snadno uklidit, např. předsíň s dlažbou nebo koupelna. Pokud zrovna nemůžete vzít psa ven nebo byste to již nestihli, přiveďte psa k podložce úplně stejně jako ven. Tak v něm upevňujete, že se čůrá jen na určené místo. Ze začátku může být psích podložek několik, postupně byste jejich počet měli ale snižovat, a nakonec odstranit i poslední podložku. Vše ale postupně.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU POTŘEB PRO PSY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE

 

/seznamapi/postdata